Służy
do zaokrąglania kęsów ciasta pszennego i mieszanego ( udział mąki
żytniej do 40%) o masie od 150 do 1500G. Może pracować samodzielnie,
w
zestawie dzieląco-formującym bądź w linii chleba lub bułek.
Zalety zaokrąglarki stożkowej:
- długa droga zaokrąglania
- nadmuch gorącego lub zimnego powietrza
- powłoka nieprzywieralna - teflonowa na stożku i rynnie prowadzącej wraz z systemem smarowania olejowego
- płynna regulacja obrotów
Przeznaczona
do dzielenia i kształtowania ciasta pszennego bułkowego. Dokonuje ona
dzielenia i zaokrąglania kęsa pierwotnego na kęsy drobne
i średnie.
Podział kęsa pierwotnego odbywa się ręcznie za pomocą dźwigni, natomiast
zaokrąglanie podzielonych kęsów odbywa się w sposób automatyczny.
Maszyna przeznaczona jest dla piekarń o średniej wydajności
produkcyjnej. Dzielarka działa w cyklu półautomatycznym